Bolagsform
Företagsinformationnyheter

Vilken bolagsform är bäst för ditt företag?

0

Har du haft din egen verksamhet ett tag och är redo att ta nästa steg? För att öka omsättningen och få mer pengar i egen ficka kan det vara smart att regelbundet se över din bolagsform. Vad är egentligen skillnaden på enskild firma och aktiebolag? Vilken bolagsform tjänar man mest pengar på och hur ändrar man egentligen sin bolagsform?

 

Att marknaden är rörlig vet alla som har en egen verksamhet av något slag. Pengakurserna växlar lika oförutsägbart som vädret och de ekonomiska oraklen ägnar sig mer åt gissningar än reell fakta. På TV och i annan media kan vi följa Dow Jones och Nasdaq:s rörelser utan att kunna påverka svängningarna åt något håll. I och med att premisserna från början är något godtyckliga är det inte konstigt att en driven privatperson ser sig själv ägna mer tid åt förvirrande frågor än glada utrop. Hur landar man egentligen en bra affär och hur får du ditt företag att växa?

 

Det finns flera olika typer av bolagsformer. Den vanligaste inkörsporten för egna företagare är att starta så kallad ”enskild firma”, vilket innebär att du får F-skattesedel och kan fakturera för de tjänster eller varor du levererar. Det kostar ingenting att starta en egen enskild firma, dock tar du på dig mer ansvar eftersom du nu måste betala dina sociala avgifter själv. Sjukförsäkring och ålderspension räknas skattemässigt in som en kostnad i din firma, vilket är särskilt viktigt att tänka på när du deklarerar en gång per år. Beroende på vilken bransch du arbetar i ser avkastningen olika ut. Flera kreativa yrken som journalist och fotograf har under senare år känt av ett hårdare arbetsklimat eftersom kunderna är mättade – allt material finns redan på internet. Att ha enskild firma kräver inte särskilt mycket underhåll förrän du kommer upp i högre omsättning, varpå det kan vara ett klokt drag att istället starta ett aktiebolag.

 

”Den som vågar vinner” lyder ett gammalt latinskt ordspråk som har bäring än idag. Behöver du mer kapital in i din verksamhet? Har du högtflygande visioner som inte har fått tillräckligt med luft under vingarna? Ge dig själv och din verksamhet en trampolin in i branschen genom att våga satsa mer pengar, för att på så sätt vinna mer pengar. Den som startar aktiebolag måste investera pengar eller egendom i bolaget, vilket kallas för aktiekapital. Summan måste uppgå i minst 50 000 kronor och kan vara i form av reda pengar, en viss procentsats av en fastighet du äger eller annan egendom som når minimivärdet eller över. Om du inte sitter inne på dessa tillgångar finns ett flertal förmånliga företagslån som i regel är lönsamma direkt, inte minst eftersom räntorna är så låga. När du väljer att satsa ordentligt på ditt nya aktiebolag gäller det att ha koll på siffrorna och alla papper eftersom administrationen är något mer omfattande än vid enskild firma.

 

Läs all information om att ändra bolagsform på Skatteverkets hemsida, där du även kan få personlig hjälp. Hur man landar en bra affär? Man breder ut vingarna och vågar.

Att starta upp ett nytt företag

Previous article

Finansiera produktutveckling

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.