Starta företag med eget kapital

Många idérika människor och entreprenörer siktar på att starta företag för att verkligen prova sina idéer och tankar och se vart de kan bära i framtiden. Det är alltid spännande och tankarna är många, några är ofta väldigt bra men kräver sitt startkapital för att förverkligas. När du sitter med dina tankar är det viktigt att du tänker realistiskt, utan att tappa visioner och idéer. Ta fram en struktur som ger dig en överblick av behovet på inkomster och faktiska utgifter. Här har skatteverket och många låneinstitut färdiga mallar som du lätt kan fylla i anpassa efter dina behov. Olika företagsidéer har olika kapitalbehov och det är viktigt att du tar fram ditt egna kapitalbehov. Har du möjlighet att sälja din produkt eller tjänst med din tid som insats men utan större inköp, så har du ett bra startläge. Dock är det viktigt att du skissar på den kostnaden som din tid skulle innebära och därmed redan från början forma ett utpris på produkten eller tjänsten. 

Eget kapital är, precis som det låter, egna – ofta sparade – pengar.

Det är viktigt att lära sig att ta betalt för tjänsten och tiden, annars har du snart inte kraft kvar att driva ditt företag om dina timmar är gratis. Är dina tankar däremot en produkt som skall tas fram via en prototyp, provas för att sedan säljas till kund, kan det behövas hjälp med finansiering i ett startläge för att komma igång. Det kan vara tillverkningskostnader, maskiner, lager, inköp av material, lokalkostnader och mer därtill. Hur ordnar man då sin finansiering? Det vanligaste är naturligtvis att man går till sin bank och frågar. Här gäller det att ta sig tid både till förberedelser med budgetar och framtida visioner. Banken ser gärna medfinansiering av eget privat tillskott eller tillskott från utomstående part som en del i den totala finansieringen. Ta kontakt med tilltänkta finansiärer och strukturera upp möjligheter och behov. Är det nära och kära som skall gå in med kapital är det extra viktigt att vara noggrann med avtal och ansvar. Här kan självklart bank eller annat låneinstitut vara er till hjälp för att få det rätt och riktigt. Har du en större idé kan det vara värt att söka sig till de olika startup-verksamheter som din kommun med största sannolikhet anordnar. Där finns erfarna människor att fråga och nya kontakter som kanske vill bli en del av din företagsidé.

Vi har väl alla hört talas om Draknästet som sändes på TV, där nyföretagare fick sina tankar och uppfinningar synade i sömmarna av den erfarna panelen. Det kan vara precis det som du och din företagsidé behöver. Någon erfaren utifrån som både pushar och bromsar, får dig att förtydliga dina svagaste punkter och som ser styrkorna som kan bli det vinnande konceptet. Här handlade det även om finansiering och möjlighet att få drakarna att investera. Det är alltid värt att prata med flera olika långivare, banker och låneinstitut och fundera på de olika typerna av lån som ditt företag kan behöva.