Starta ett företag
FinansieringFöretagsinformationnyheter

Starta ett företag utan kapital

0

För de personer som vill starta ett nytt företag men saknar kapital kan det vara svårt att få låna pengar hos en vanlig bank. De olika låneinstituten bedömer dig som kund och hur unik din affärsidé är. Varje lån innebär en risk för banken och eftersom företagslån ofta handlar om ett större belopp så kommer utlånaren att kontakta Upplysningscentralen, UC, och begära att se bolagets finanser. Som ett nyetablerat företag sätter det här såklart käppar i hjulen för en ny ”start up” men det finns sätt att komma runt problematiken. Det går exempelvis att skaffa sig sponsorer och investerare, eller att registrera företaget som enskild firma där det istället är du som privatperson som granskas.

Skriva en affärsplan

Ett första steg är att skriva en affärsplan där du sätter upp realistiska mål. Affärsplanen bör vara så detaljerad som möjligt och den används som underlag både till investerare och för låneansökan. Den är även viktigt för dig som ny företagare så att du kan se hur mycket kapital du behöver få in till bolaget. Har du aldrig skrivit en affärsplan, eller vet hur du går till väga, finns det olika mallar du kan finna på nätet, både internationella och svenska. Du kan även ta hjälp av utbildade personer mot ersättning vilket många gånger snabbt betalar igen sig. Ju bättre bearbetad affärsplan desto större chans att du faktiskt får igenom en låneansökan eller finner en sponsor. Några delar som en affärsplan bör innehålla är hur du kommer att kunna vinna marknadsandelar, om du har några kontakter eller erfarenhet med kundbas som kommer hjälpa dig att hävda dig mot konkurrenterna? Vad är unikt med ditt företag och varför bör banken eller investeraren satsa på just ditt företag?

Tecknade figurer vid ett möte

Hitta finansiärer och sponsorer

För att hitta finansiärer och sponsorer så gäller det att visa framfötterna och kommunikation är otroligt viktig. Använd din affärsplan som grund och framhäv hur det kan vara fördelaktigt för dem att satsa på just ditt företag. Ingen skänker pengar av godhet utan det finns alltid en tanke bakom varför de skulle bidra till ditt företags etablering. Vissa ser framtida samarbetsmöjligheter, andra kanske vill ha reklamplats och en tredje bli delägare med procentuell avkastning. Därför är det bra att vända sig till dem som inte är konkurrenter men som håller sig i samma bransch. Förklara hur det kan vara gynnsamt att investera i ditt företag.

Vid din presentation bör det framgå till vilka du riktar dig. Vilka är dina framtida klienter, finns de i staden eller har du verksamheten på internet så du kan sälja över världen? Tänk även på att redovisa vilken som är den största risken för ditt bolag, men glöm inte bort att även leverera en lösning hur du ska kunna kringgå problemet. Var påläst och realistisk i din presentation.

Börja smått men tänk stort

Designar du exempelvis möbler är drömmen kanske att bli ett nytt IKEA men börja i mindre skala. Det kan vara svårt att få sponsorer och investerare inom vissa branscher så börja i ditt närområde. Sälj dina varor eller tjänster på Facebook och till dina vänner. Beroende på vilken bransch det gäller kan du starta som frilansare eller hobbyverksamhet. Därefter kan du försöka få in dina produkter hos lokala näringsidkare. Är du bra på ditt yrke kommer ryktet att spridas och kundbasen utökas. Var beredd att arbeta mycket till en början och utbilda dig inom olika ämnen som har med företag att göra. På internet finns det ofta gratisutbildningar och artiklar från experter att läsa.

Spara så mycket pengar du kan till en början för att sedan kunna använda dem till handpenning för att ansöka om ett större företagslån om du skulle behöva investera för att expandera din affärsverksamhet. Det finns flera branscher där det inte kostar något att starta upp ett företag men däremot handlar det om strategier och vilja, samt hur mycket tid du är villig att lägga ner.

Karta med ledord mot succé

Enskild firma

Ett annat tips för den som är i behov av ett startkapital via ett företagslån är att registrera företaget som en enskild firma. Då är det du som person som granskas av banken och inte företaget. Som enskild firma har inte företaget ett eget organisationsnummer utan det är registrerat på ägarens personnummer. Lånet hos banken fungerar alltså som ett privatlån och saknas handpenning går det även att ange en borgenär på låneansökan.

Tänk dock på att innan du tar ett lån som enskild firma vara extra noga med budgeten innan du belånar exempelvis din bostad. Som enskild firma går det att ha anställda personer men många väljer dock att ändra bolagsform till aktiebolag i samband med att affärsverksamheten växer. Dessutom blir ägaren personligt ansvarig för eventuella arbetsskador och liknande vilket gör att de flesta föredrar att vara ett enmansföretag vid denna bolagsform.

Jämför olika lån

När du fått ihop en handpenning, har en bra affärsplan och vill investera i ditt bolag med hjälp av ett företagslån – spring inte till din privata bank direkt utan ta dig tid att jämföra. Det finns flera banker som har nischade lån till företagare med lägre ränta och en avbetalningstid ni kan komma överens om.

Idag finns det många bra jämförelsesajter på nätet som snabbt gör jobbet åt dig. Hur de fungerar varierar men generellt sett så fyller du i hur mycket du vill låna och sedan skickas det ut till ett flertal låneinstitut. De återkommer med ränta och bindningstid och du som företagare kan välja det du tycker passar dig bäst.

Reporäntans påverkan på företagslån

Previous article

Dryga ut ditt företagslån – aktuella bidrag till företagare under 2020

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

More in Finansiering