Nyheter Fintechbolag
BankerFinansieringnyheterSverige

Fintechbolag är en alternativ långivare

0

Företagare har idag flera alternativ till företagslån från storbankerna och den allra mest intressanta sektorn är fintech. Den svenska finansmarknaden håller på att förändras i grunden på grund av teknologiföretag som konkurrerar med allt från lån till investeringar och betalningar. För dig som äger ett bolag innebär det att du har många fler produkter att välja mellan när du behöver ett lån för att starta upp eller vidareutveckla företaget. Moderna finanstjänster är flexibla, digitala och snabba jämfört med äldre tjänster som inte har samma efterfrågan idag. Det finns både svenska och utländska fintechbolag som är aktiva på den svenska marknaden. I den här artikeln går vi igenom vad fintechbolag är, hur de konkurrerar ut de etablerade bankerna i Sverige samt hur det gynnar dig som företagare.

Person spelar schack

Kort fakta om finansiell teknologi

Benämningen fintech är en kombination av de engelska orden ”financial” och ”technology”. Det beskriver användningen av teknologi för att leverera finansiella tjänster och produkter till konsumenter. Fintechbolag kan vara aktiva inom bankväsendet, försäkringar, investeringar, lån och andra branscher i finanssektorn. Fintech är inte någonting nytt, trots att namnet inte har använts förrän nu. Teknologi har alltid förändrat den finansiella industrin, men internets framfart i kombination med enheter som smartphones och surfplattor har bidragit till att förändringen har gått blixtsnabbt de senaste åren. Fintech förändrar finansbranschen på flera olika sätt. Numera kan du till exempel öppna upp ett bankkonto online utan att besöka en bank, du kan sammankoppla kontot till din smartphone och använda den för att övervaka dina transaktioner. Det går till och med att använda din smartphone som en digital plånbok och betala med den genom att använda pengarna på ditt konto.

I Sverige började storbankernas monopol på banktjänster luckras upp när Finansinspektionen beviljade Klarna banktillstånd 2017. Sedan dess har det dykt upp flera nya banker i Sverige och den 11 september beviljades exempelvis fintechbolaget Northmills ansökan om ett banktillstånd. Det finns numera flera fintechbolag som vill komma in i Sverige och utmana bankerna. Flera av dem har banktillstånd från något annat EU-land, som till exempel danska Lunar Way som nyligen blev bank och startade en svensk verksamhet. Det brittiska företaget Revolut har också öppnat ett svenskt kontor under 2019. Det är EU som ligger bakom förändringen av den svenska finansmarknaden, för bolag från andra EU-länder måste få erbjuda sina tjänster i ett EU-land som Sverige. Storbankerna kan därför inte ha monopol.

Man med betalkort framför datorn

Låneprodukter för företag

Flera företag inom fintech har lån som vänder sig mot företagare. Ett exempel är det svenska bolaget Corpia som lanserade ett nytt företagslån i slutet av december 2019. Corpia har sitt huvudkontor i Stockholm och erbjuder företagslån från 0,5 till 3 miljoner svenska kronor upp till tre år. Toborrow är ett annat svenskt företag som specialiserar sig på företagslån som är flexibla och moderna. Deras lånprodukter består av P2B-lån, det vill säga lån från privatpersoner till företag. Eftersom fintechbolagen drivs på en marknad som är konkurrensutsatt måste deras låneprodukter leva upp till det som moderna företag behöver. Storbankerna har generellt svårt att följa med i utvecklingen och konkurrera med fintechbolagens produkter.

Hittills har de svenska banksystemet huvudsakligen bestått av privata affärsbanker där storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank har dominerat. Deras position hotas nu starkt eftersom deras teknologi inte kan leva upp till fintechbolagens moderna verktyg och arbetsmetoder. På SvD Bank Summit som hölls i februari 2019 berättade experter att storbankerna som vi minns dem snart kommer att försvinna. Det är något som bekräftas av konsultföretaget Accenture som har gjort en studie som visar att nya fintechbolag kommer att ha intäkter på 280 miljarder från betaltjänster fram till 2025. Det är intäkter som går förlorade från storbankerna och är bara en del av den marknad som går över till fintechbolagen. Studien visar även att de globala intäkterna från betalningar förväntas växa med en takt på 5,5 procent årligen, från 1,5 biljoner dollar 2019 till mer än 2 biljoner dollar 2025. Det ger en stegvis intäktsökning på 500 miljarder dollar som storbankerna bara får en del av om de förändrar sin verksamhet i grunden.

Flexibelt, snabbt och digitalt

För bolagsägare är fintechbolagen en välkommen nyhet eftersom lånen är anpassade efter moderna behov. Företagare behöver ofta flexibel finansiering som kan tas in snabbt. Storbanker erbjuder krediter som kan uppfylla dessa behov, men för att få en kredit måste man ofta visa upp prognoser, resultat och andra papper för att få ens låneansökan beviljad. Fintechbolag brukar använda sig av mer moderna metoder för låneansökningar och därför tar det inte lika lång tid att få ett lån beviljat. Teknologin gör även lånen mer flexibla och en företagare kan till exempel sköta lånet genom en app. I Accentures studie framkom det att många fintechbolag erbjuder gratisbetalningar som är ytterligare en utmaning för storbankerna som brukar ta en avgift för betalningar. Fintechbolagens kostnadsfria betalningar kan leda till att bankerna tappar åtta procent i årliga inkomster från betalningar. För bolagsägare innebär det att fintechbolagens tjänster kan användas gratis eller är billigare än storbankernas.

Hur Sveriges finansmarknad kommer att se ut om några år är svårt att säga, men att den kommer bli mer digital är något som är säkert. Moderna företag behöver banktjänster och lån som passar deras arbetssätt. Även om storbankerna börjar rulla ut tjänster som lever upp till dessa krav ligger de långt efter fintechbolagen. Det kommer ta lång tid att ställa om sin verksamhet och därför kan fintechbolagen bli de nya dominerande aktörerna inom en snar framtid.

Finansiering genom P2B-lån

Previous article

Ett nytt program med affärsänglar drar igång i Sverige

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

More in Banker