Finansiering
BankerFinansieringnyheter

Finansiering genom P2B-lån

0

Att få tag i finansiering är ett jobb i sig när man startar eller vill få ett företag att växa och det är inte alltid man kan få ett företagslån beviljat från storbankerna. Det är särskilt svårt att få ett traditionellt företagslån om bolaget är nystartat, inte har någon ekonomisk historia och om man är verksam inom en bransch som bankerna inte har kunskap om eller bedömer som osäker. Har man inte sparade pengar finns det flera andra, alternativa lån som kan användas för att finansiera företaget. I den här artikeln tittar vi närmare på P2B- och P2P-lån, vad det är för något, hur man kan ta ett sådant lån och om det är ett bra alternativ till vanliga företagslån.

Spelpjäser på ett bräde

B2B, P2B eller P2P

Som företagare kan det ibland vara smartare att försöka få ett B2B-lån istället för ett P2P-lån. B2B står för ”business to business” och innebär att ett företag lånar ut pengar till ett annat företag. P2P är en förkortning för ”peer to peer” och innebär att en privatperson lånar ut pengar till en privatperson. B2B-lån kan verka som det självklara valet om du vill finansiera företaget, men det är inte alltid så. Den här typen av lån är inte särskilt vanligt i Sverige och det är vanligare att företag tar ut ett P2B-lån, det vill säga från en privatperson till ett företag. B2B-lån är dock vanligare att se inom vissa branscher, som till exempel tech. Företag kan gå in och finansiera andra företag för att de vill att de ska lyckas. Företaget som finansieras kan till exempel ha en produkt som kan påverka hela branschen positivt och därför är det i långivarens intresse att de ska nå framgång.

P2B-lån och P2P-lån är vanligare i Sverige, även om det fortfarande är mycket mer populärt i länder som Finland, Danmark och USA. I Sverige har vi flera plattformar som låter privatpersoner eller företag registrera sig för att låna eller låna ut pengar och vem som helst kan använda de här plattformarna. Personen som lånar ut pengarna sätter själv upp villkoren för vilken ränta som kommer att läggas på, andra avgifter som påminnelseavgifter och återbetalningstid. Det kan även tillkomma andra kostnader för lånet, för plattformen som fungerar likt en förmedlare kan ta ut en avgift. Hur mycket den ligger på beror på vilken plattform du väljer.

Händer ovanpå varandra

En form av blancolån

I regel är alla P2P- och P2B-lån blancolån, det vill säga lån som inte kräver någon säkerhet och som inte är öronmärkta för någonting särskilt. Bostaden, bilen, företaget eller något annat av monetärt värde säkrar därför inte lånet. En del P2B-lån får bara användas till ett företags kostnader, men det brukar inte finnas några begränsningar vad ett P2P-lån kan användas för. Det är därför fritt fram att använda pengarna för att starta ett företag, köpa in ett lager eller för andra kostnader som har med företagande att göra. Samtliga plattformar för P2P-lån har riktlinjer som långivarna brukar följa för att sätta upp villkoren kring lånen, men de får själva bestämma om de vill finansiera dig eller inte.

P2B-lån gör det möjligt för privatpersoner att finansiera företag utan att en bank eller en central myndighet är involverad. Det är många privatpersoner som väljer att investera genom P2P-lån på samma sätt som man kan investera i aktier, råvaror eller andra affärer som ger avkastning på sikt. Det är amorteringarna med ränta som leder till att investerarens tillgångar ökar, för ett P2P-lån betalas tillbaka genom amorteringar precis som ett vanligt banklån. Betalar man inte amorteringarna kan plattformen som tillhandahåller lånet gå in och kräva det tillsammans med olika avgifter, precis som en vanlig bank kan göra. En del plattformar har en bestämd ränta som måste användas och olika lån kan ha olika räntesatser. Det är vanligt att årsräntan ligger på 6-14 procent. P2P-lån anses vara en stabil investering eftersom den inte har samma svängningar som börsen och investerare kan dessutom återinvestera avkastningen för att få en ränta på ränta-effekt. Väljer du att ta ett P2B-lån hjälper du med andra ord en privatperson att investera istället för att betala räntor till bankerna.

Nackdelar med P2B-lån

Trots att P2B-lån kan passa vid flera tillfällen finns det några nackdelar som är bra att känna till. Eftersom det är ett lån utan säkerhet är räntan högre än på ett lån med säkerhet. Det är likadant med privatlån eller konsumtionslån som man kan få från storbankerna, men räntan på ett P2P-lån kan vara högre än på ett företagslån från storbankerna. För att få ta P2B- och P2P-lån gäller det att man har god kreditvärdighet utan anmärkningar hos UC. Om du inte uppfyller kraven kan det vara lättare att gå till en traditionell bank som kan göra en mer grundlig genomgång av din ekonomi. P2P-plattformar använder sig för det mesta av enklare metoder för att bedöma din betalningsförmåga och därför är det svårt att få ett lån beviljat om din ekonomiska historik inte är perfekt. Bankerna bedömer vanligtvis din kompetens, din affärsplan och dina ekonomiska prognoser innan de beviljar ett företagslån.

Driver du ett aktiebolag är dessutom din privata ekonomi inte inblandad med bolagets ekonomi. Fördelen med P2P-lån är att det ofta går snabbare att få ett lån beviljat och det går att få in finansiering på ett mer flexibelt samt snabbare sätt. Företagare behöver inte förklara vad pengarna ska användas till och dela med sig av ekonomiska prognoser eller rapporter för att få lånet beviljat.

Bankernas intresse för företagslån ökar

Previous article

Fintechbolag är en alternativ långivare

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

More in Banker