affärsänglar, företagslån

Ett nytt program med affärsänglar drar igång i Sverige

Nyligen rapporterades det om att mannen som grundade Skype, Niklas Zennström, startar en verksamhet för affärsänglar. Bolaget heter Atomico Angel Programme och det kommer fortgå i rundor om 12 månader där nya affärsänglar tas in i varje omgång. Finansiering kan vara komplicerat för företag och storbanker är ofta tveksamma till att investera i nystartade bolag som inte kan visa upp resultat. Är bolaget verksamt i en bransch som anses vara riskabel är det ännu svårare att få ett företagslån beviljat. En del bolag väljer istället att använda sig av en affärsängel som kommer in i bolaget med kapital och kunskap. I den här artikeln ska vi titta närmare på Atomicos nya projekt hur en affärsängel kan hjälpa till med företagsfinansieringen.

Onoterade bolag brukar prioriteras av affärsänglar

Affärsänglar brukar vara mest villiga att investera i bolag som är onoterade, vilket är samma sak som privatägda bolag vars aktier inte går att handla på börsen. Anledningen till att en affärsängel väljer att sätta in kapital i ett bolag är för att de tror på bolagets framtida tillväxt. För investeraren är det intressant att utveckla företaget till en nivå där andra investerare och eventuella riskkapitalbolag börjar visa intresse för att investera. Nystartade företag har för det mesta en kraftig tillväxtfas och det ger en värdeökning som det går att tjäna mycket pengar på. Den allra mest lukrativa tillväxtfasen sker ofta direkt efter de första kunderna och när de börjar betala för företagets tjänster eller produkter. Företag brukar gå igenom en börsintroduktion när den stora värdeökningen redan har skett. Affärsänglar vill investera innan tillväxtfasen eftersom det kan bli mycket lönsamt. Affärsängeln får tillbaka sin investering med avkastning när bolaget börsnoteras.

En ängelstaty i marmor

Inte samma sak som riskkapitalbolag

En affärsängel går in med kapital på precis samma sätt som ett riskkapitalbolag gör. Skillnaden mellan en affärsängel och ett bolag som går in med riskkapital är inte särskilt stor, men affärsängeln är i regel alltid en ensam privatperson som investerar sitt eget kapital. Ett riskkapitalbolag är ett vinstdrivande bolag vars anställda eller ägare investerar kapital i företag. Deras verksamhet går ut på att bedöma vilka chanser ett nystartat bolag har, hur det kan utvecklas och vilken vinst riskkapitalbolaget kan göra. Båda alternativen innebär att du som företagare får in pengar och att en eller flera investerare blir delägare i bolaget.

Till skillnad från riskkapitalistinvesterare går affärsänglar ofta in tidigare i bolagets tillväxtfas, men ett riskkapitalbolag vill ofta ha bevisade resultat innan de går in med kapital. En privat investerare kan även ta snabbare investeringsbeslut eftersom de enbart ansvarar för sina egna tillgångar. Riskkapitalinvesterare är istället anställda av företag och placerar fonder som externa investerare köper in sig i. Affärsänglar brukar investera lägre belopp än riskkapitalbolagen.

Att hitta en affärsängel

Många företagare väljer att ta in riskkapital från start, men det kan vara en bra idé att vänta en liten stund. Om du kan testa din affärsmodell och få in resultat kan du bevisa att den fungerar. Eftersom en affärsängel blir delägare i företaget måste du tänka strategiskt. En fungerande affärsmodell är ofta värd mer för investerare och därför kan du ge ifrån dig en mindre del av bolaget i utbyte mot kapital. Affärsänglar är ofta aktiva i sitt lokalområde och investerar för att de vill att företag i lokalsamhället ska lyckas. Många affärsänglar drivs även av ett brinnande intresse för en bransch och investerar endast i företag som är verksamma inom branschen.

Det enklaste sättet att komma i kontakt med en affärsängel på är genom ditt nätverk. Har du inte något passande nätverk kan du vända dig till Almi eller en lokal företagsgrupp som kan förmedla kontakter i affärslivet. Att själv vara aktiv i företagsgrupper och vara med på lokala events är en mycket bra idé, för det är ofta i sådana sammanhang som man stöter på affärsänglar.

Man ger tummen upp

Zenströms satsning på affärsänglar består av kända namn

Affärsänglar har ofta startat, drivit och sålt företag som var verksamma i den bransch som de investerar i. När de investerar i ett företag är kapitalet bara en del av allt som erbjuds. En affärsängel har specialkunskaper, erfarenheter och goda råd som kan göra det mycket enklare för nystartade företag. Eftersom affärsänglar är involverade i företaget är det vanligast att de investerar i företag som ligger i närheten och som är beredda på ett tätt samarbete. I Atomicos satsning ingår bland annat grundaren av Kry, Josefin Landgård, och fintech-profilen Tuva Palm.

Driver du ett bolag som verkar ha stora vinstchanser eller som är aktivt i en lukrativ bransch ökar dina chanser att få in riskkapital. Affärsänglar är inte särskilt vanliga i Sverige, jämfört med andra länder som exempelvis USA. I Sverige är det främst bolag som arbetar med teknik eller IT som brukar intressera investerare med riskkapital. Bolag inom tech brukar nämligen ha en stor chans att bli lönsamma.

Nackdelar med affärsänglar

Om du som företagare vill ta in en annan delägare kan det vara rätt val att försöka få in riskkapital. När en affärsängel investerar måste de vara en del av bolagsstyrelsen under en period. Bolagets framtida vinst måste dessutom delas med affärsängeln som kommer att äga många aktier i bolaget. Att någon annan har så pass stort inflytande i företaget passar inte alla.

Det kan dessutom bli särskilt problematiskt i uppstartsfasen, eftersom många entreprenörer kan känna att de inte får bestämma själva vilken väg företaget ska ta. En affärsängel tar ofta över delar av beslutsprocessen och ska aldrig ses som enbart en investerare, utan även som en delägare och mentor. Företagare som inte vill ha en annan delägare i bolaget i ett så pass tidigt skede bör istället välja ett vanligt företagslån.