Företaglån Enskild firma

När du har en affärsidé du vill förverkliga eller bestämt dig för att lämna din anställning och ta uppdrag som frilansare istället, kan det vara läge att starta upp en enskild näringsverksamhet. Företagsformen är det vanligaste sättet att starta ett eget företag på, särskilt som enskild näringsidkare. En enskild firma har inget eget organisationsnummer till skillnad från ett aktiebolag. Det är firmatecknarens personnummer som utgör identifikationen av företaget och det är i första hand den som driver firman som är juridiskt ansvarig och ska ombesörja att skulder regleras och att avtals efterlevs. Det är också en avsevärt lägre kostnad att starta en enskild firma i jämförelse med de 50 000 kr som behövs för att starta upp ett aktiebolag. 

Företaglån för dig med enskild firma
En affärsplan är en fundamental byggsten när man starta egen firma.

En grundligt genomarbetad affärsplan förenklar uppstarten av företaget och man kan säga att det är en slags karta för hur du så snabbt och smidigt som möjligt ska få ditt företag vinstdrivande och framgångsrikt. Den ger en möjlighet att tänka igenom allt som har med uppbyggandet och att driva företaget att göra. Du får en klar överblick över helheten och kan sätta upp delmål och viktiga milstolpar som du sedan kan jobba efter. Man kan säga att dra igång ett företagande utan affärsplan är som att bygga ett hus utan en byggnadsritning. Det går, men det kommer att ta lång tid och du kommer att få lösa många oförutsedda hinder på vägen. Om du har en väl utvecklad plan för företagets utveckling, kan du också planera kring kommande utmaningar som kan uppkomma i arbetet. Det kommer sannolikt att spara mycket tid och även pengar att ha den här biten klar. När du kommit så långt att du utarbetat din affärsplan, räknat på omsättningen och är redo att bedriva verksamheten, är det dags att ansöka om F-skatt. Den är ett bevis på att företaget har en juridisk person som ansvarar för skatter och administration. F-skattsedeln är en förutsättning för att kunna driva företaget och ett oumbärligt dokument för alla företagare. Numer är det smidigt att ansöka om F-skattsedeln via Skatteverkets hemsida verksamt.se. När ansökan gått igenom och du är godkänd för F-skatt, kan du fakturera för både tjänster och varor.

För att allt ska bli rätt från allra första början, från dagen företaget registreras, är det att rekommendera att du anlitar en redovisningskonsult. Det är viktigt att alla siffror kring moms, preliminär deklaration och bokföringsmetod är korrekt i registreringen och konsulten hjälper dig sedan att sköta den löpande bokföringen samt momsdeklarationer och bokslut. För det mesta behövs det också ett startkapital vid uppstart av ett företag. Om du inte har egna besparingar att använda, finns det många långivare idag som ger mindre lån med bra villkor. Att prioritera att återinvestera så mycket som möjligt tillbaka i företaget är också en bra sak att ha som utgångspunkt när man startar upp sitt nya företag. Det borgar för tillväxt och att verksamheten ska kunna blomstra i framtiden.