Akut att ge lån till företag

Det är en enorm mängd små och mellanstora företag som idag står på ruinens brant på grund av utebliven försäljning. I spåren efter det nya viruset Covid-19 följer inte bara karantän, avspärrningar, sjukdom och död utan även ekonomisk katastrof för både nyetablerade och anrika företag. Varje dag uppmanas människor att handla i mindre affärer och inte bara online, att gå ut och köpa med sig mat från en lokal restaurang och ta en fika på en uteservering eller där man i alla fall kan hålla lite avstånd till sin nästa. Mindre företag är helt beroende av ett dagligt kassaflöde för sin överlevnad, och har i nuläget inte resurser att behålla sin personal.

Ekonomisk karantän

En av de påtagliga effekterna av coronaviruset är de ekonomiska följderna. Det här är naturligtvis mycket uppmärksammat av kommuner, stat, företagarföreningar och inte minst av företagare själva och dess kunder. Ena dagen kan en restaurang vara öppen för avhämtning och dagen efter kan den ha fått slå igen. Det är där företagslånen kommer in. Trots att företagen kan få tillbaka den skatt de erlagt under 2019, räcker inte stödåtgärderna. Lån utan ränta är en konkret åtgärd många företagare önskar. Insatser med hyreslättnader och minskad arbetsgivaravgift har redan skett i Sverige under mars, och i andra delar av världen sker liknande åtgärder. I semesterparadiset Thailand får småföretagare slippa elräkningen ett tag framöver, och så hoppas man alla kommer ur krisen och på fötter igen. Trots det står marknader och gator tomma idag, och utegångsförbud sätter helt stopp för alla gatuhandel. Effekterna av den ekonomiska krisen i länder som saknar vårt välfärdssystem kan bli mycket större än effekterna av den medicinska.

En person med ansiktsskydd

Lån till småföretagare

Riksbanken går ut med att de kan erbjuda lån på 500 miljarder till svenska banker som sedan i sin tur ger lån till utsatta företag i Sverige. När det står klart vilka banker som får dessa erbjudanden och så kommer låntagare att kunna söka. Dessa lån är skapade för att småföretagare ska känna en viss trygghet att få hjälp av banken men det är inte alla som kommer att få sina låneansökningar beviljade. Kritiken som det här förslaget har fått är att det är bankerna som bestämmer vilka företag som får lån och även vilka krav de ställer på låntagaren.

Regeringen har även infört andra nyheter för företagare för att minska smittspridningen. En av dessa är att slopa karensdagen så att folk kan stanna hemma redan vid första dagen. De har även infört att det går att vara hemma 21 dagar utan läkarintyg. En annan åtgärd som påverkar företagen är smittbärarpenning som innebär att arbetaren får 80 % av lönen om denne tror att den kan vara smittat eller är under utredning. Det finns ett tak på max 804 sek/dag.

Bankerna har makten över lånen

Ännu så länge är det inte beslutat vilka svenska banker som kommer att få ta emot lånet från Riksbanken men det kommer att bli de banker som beviljas lån som står för reporäntan på det. Bankerna kommer precis som vanligt att utföra en kreditupplysning på de som söker ett lån för att se till att låntagaren kan betala tillbaka lånet och att inte företaget går i konkurs. Start-ups och småföretag kan därför få det lite svårare med att få ett lån beviljat men det kan även komma att skilja sig mellan olika banker. Skulle banken avslå en ansökan så kan de åläggas en straffavgift då pengarna inte får stanna på banken eller gå till annan verksamhet.

Riksbanken har även angett att man är beredd att tillföra ytterligare likviditet om det visar sig vara nödvändigt för att se till att viktiga företag inte slås ut. Frågan är om bankerna kommer att prioritera småföretagen då det är de som bestämmer vart lånen går. På Riksbanken är man positiv men alla håller inte med om att det här är rätt metod.

Tom plånbok

Svårt i dessa tider för småföretag

Det går ut i flera medier som kommer från Småföretagarnas Riksförbunds talesperson som inte tror att 500 miljarder kommer till räddning för förbundets medlemmar i någon högre sträckning. De tror istället att detta är något utspel från Riksbanken för att lugna de stora företagen och att det ska vara en åtgärd för att hindra börsen för att falla mer. Det är svårt för småföretag att få några höga lån i dessa tider.

När det är ett litet företag så gäller det att ha säkerhet för att få ett lån och det är svårt om det redan är i riskzonen. I Frankrike och Tyskland så har staten gått ur med en strategi där företag kan få lån med statsgaranti. Experterna har sagt att även Sverige kan få den dealen där staten står för riskerna. Nu är det bara att hoppas det blir så.

Det kan finnas lösning via staten

Uppgifterna som kommer från Riksbanken går ut med är väldigt trovärdigt. Du som driver ett litet företag eller nyss startat upp kan få svårt att få något subventionerade lån som det ser ut i dagens läge. I detta läge som är nu så förändras allt från dag till dag så politikerna kan komma på någon annan lösning.

Skulle staten gå in med garanti så innebär det att bankerna inte står ensamma utan de får en garanti från staten. Det kommer bli lättare att få lån, men lika regler gäller som kreditupplysningar och även borgensman kan behövas. Det är företagen, stora som små som behöver hjälp och att handla i en närbutik kan göra mycket.